Likdoorns (Eksterogen, pijnlijke eeltpitten)

Wat zijn likdoorns ?

Likdoorns, ook wel eksterogen genoemd, zijn pijnlijke eeltplekken (eeltpitten) onder de voet of op of tussen de tenen. Een likdoorn ontstaat door toegenomen eeltvorming op een plek waar de huid blootstaat aan druk. De aangroeiende eeltlaag boort zich (soms puntvormig) in het vlees en dit veroorzaakt pijn.De medische term voor een likdoorn is clavus.

Hoe ziet het er uit?

Likdoorns zijn ronde verdikte eeltplekken op een drukpunt. Dat kan zijn onder de voetzool, vooral aan de voorzijde, of op de tenen daar waar de schoen knelt, of aan de zijkant van de tenen, of tussen de tenen. Likdoorns tussen de tenen kunnen verweekt zijn.

Hoe ontstaan likdoorns?

De belangrijkste oorzaken zijn slecht passend schoeisel (te smal). Daarnaast kunnen standafwijkingen van de tenen (hamerteen, hallux valgus) of botuitgroeisels (exostosen) likdoorns veroorzaken.
Bij een hamerteen of naar binnen gedraaide teen (hallux valgus) kan ook een pijnlijke eeltknobbel ontstaan over het uitstekende gewricht, dit wordt een bunion genoemd.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Likdoorns zijn makkelijk te herkennen. De diagnose wordt gesteld op het beeld. Soms kan het moeilijk zijn het verschil te zien tussen een likdoorn en een voetwrat. Het verschil is dat een likdoorn op een drukplek zit, en dat een wrat overal kan zitten. Door wat eelt weg te snijden wordt het verschil duidelijk: bij een wrat komen kleine puntjes in beeld, bij de likdoorn komt een hoornpit tevoorschijn.

Andere zaken die lijken op een likdoorn zijn drukplekken bij patiënten met suikerziekte of andere patiënten waarbij het gevoel aan de voeten gestoord is, een bunion (drukplek op een uitstekend botdeel van de grote teen), en een (erfelijke) verhoorning-stoornis van de voetzool. Als er bij het wegsnijden van eelt een gaatje tevoorschijn komt, of pus, dan moet men bedacht zijn op een zweer op een drukplek. Soms is er dan een opening naar een onderliggende infectiehaard in de huid of in het bot. In dat geval kan het nodig zijn om een röntgenfoto te maken.

Hoe wordt een likdoorn behandeld?

Wegnemen van de druk
De belangrijkste maatregel om een likdoorn te voorkomen is zorgen dat er geen druk meer op komt.
Dat betekent: schoenen dragen die ruim genoeg zijn op de plek van de likdoorn.

Verwijderen van een likdoorn
Als een likdoorn niet verdwijnt met de eenvoudige maatregelen zoals beter schoeisel,  dan kunt u het beste naar een erkende pedicure gaan.  De pedicure beschikt over de ervaring en apparatuur om likdoorns adequaat te behandelen.

Bron: www.huidziekten.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *